Galeria

poniedziałek

Fale dunaju

Z tym ciastem to były przeboje! W sumie nie wiem czy przypomina "fale Dunaju" ale  przepis  był na wypiek o tej nazwie.
Zaczęło się od tego że mój mały pomocnik od razu przy ubijaniu jajek gruchnął kakao do masy...uff jakoś się udało odratować żeby pozostało białe:)

Nagle w piekarniku jakieś spięcie się zrobiło ,no i oczywiście przestał działać:/ Tak sobie ciasto "siedziało " w tym zimnym piecu przez 30 min! A ja myślałam ze działa bo wiatrak się kręcił:/ 

W każdym razie poszła grzała termoobiegu a ciasto odratowałam pieczeniem " góra,dół"po czasie! 

Co wyszło to wyszło ale nie ma co, bardzo dobre:)




Składniki:

6 jaj
250 g cukru
200 ml oleju
300 ml mleka+ 2 łyżki
4 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
300 gr wiśni z kompotu ( moje są niewidoczne bo " zaginęły " w cieście,ale wyczuwalne)

Krem:

400 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
250 gr miękkiego masła
kilka kropel aromatu rumowego

Polewa:

200 gr gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 12 %

Przygotowanie:

Blaszkę o wymiarach 33x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.

Jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać. Pod koniec ubijania ( masa będzie gęsta i podwoi objętość) stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, po chwili stopniowo wlewamy olej.

Teraz już najlepiej szpatułką , mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka -mieszamy, drugą pozostawiamy białą.

Do formy wlewamy białą część na nią ciemną , a na wierzch układamy wiśnie. Pieczemy w tem. 180 st przez 30 min ( do tzw suchego patyczka)

Po upieczeniu studzimy.

W między czasie robimy krem. Do mleka wsypujemy budyń i cukier.Podgrzewamy, co chwilę mieszając żeby nie przypalić do zgęstnienia. Budyń studzimy.

Masło ucieramy ,stopniowo dodajemy do niego  zimny budyń, a na końcu aromat rumowy.
Krem wykładamy na ciasto ,wyrównujemy. Schładzamy przez 2 godziny.

Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż się się rozpuści,
Polewamy ciasto naszą polewą ,schładzamy

Smacznego :)



1 komentarz: