czwartek

Mleczna kanapka w murzynku z malinami

Pyszne ciacho, mocno czekoladowe,wilgotne przełożone pysznym kremem z dodatkiem malin :)
Zamiast ciasta takiego standardowego czekoladowego  zrobiłam eksperyment i upiekłam murzynka. Zdecydowanie zostanę przy tej wersji mlecznej kanapki:)




Składniki na ciasto:
250 gr margaryny
pół szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

krem:
 o,5 szkl mleka
250 gr miękkiego masła
łyżka miodu
kilka kropel aromatu waniliowego 
2 szkl mleka pełnego w proszku
maliny ok 200 gr

Do dekoracji :

3 łyżki mleka
tabliczka mlecznej czekolady
maliny

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta.
Dno formy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
W rondlu umieszczamy margarynę, kakao,mleko i cukier,Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia  z reszta składników. Studzimy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.

Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę z proszkiem i sodą  oraz żółtka. Do całości delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnym ruchem od spodu mieszamy całość,  tak aby nie stracić puszystości  surowej masy.

Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w tem 180 st przez ok 30-35 min( do suchego patyczka)

Upieczone ciasto studzimy.

Przygotowanie kremu:

 Do rondla wlewamy mleko,dodajemy miód i aromat. Całość należy zagotować i wystudzić.
Miękkie masło ucieramy i stopniowo dodajemy mleko oraz mleko w proszku.Miksujemy aż do uzyskania gęstego kremu.

Ciasto kroimy na dwie części ,jedna smarujemy krem i na wierzch układamy maliny ,nakrywamy drugą połową.Dociskamy. Oblewamy polewą i dekorujemy malinami. 

Polewę robimy rozpuszczając w mleku czekoladę.

1 komentarz: