Pyszne ciacho, mocno czekoladowe,wilgotne przełożone pysznym kremem z dodatkiem malin :)
Zamiast ciasta takiego standardowego czekoladowego zrobiłam eksperyment i upiekłam murzynka. Zdecydowanie zostanę przy tej wersji mlecznej kanapki:)
Składniki na ciasto:
250 gr margaryny
pół szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
krem:
o,5 szkl mleka
250 gr miękkiego masła
łyżka miodu
kilka kropel aromatu waniliowego
2 szkl mleka pełnego w proszku
maliny ok 200 gr
Do dekoracji :
3 łyżki mleka
tabliczka mlecznej czekolady
maliny
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta.
Dno formy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
W rondlu umieszczamy margarynę, kakao,mleko i cukier,Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia z reszta składników. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz żółtka. Do całości delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnym ruchem od spodu mieszamy całość, tak aby nie stracić puszystości surowej masy.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w tem 180 st przez ok 30-35 min( do suchego patyczka)
Upieczone ciasto studzimy.
Przygotowanie kremu:
Do rondla wlewamy mleko,dodajemy miód i aromat. Całość należy zagotować i wystudzić.
Miękkie masło ucieramy i stopniowo dodajemy mleko oraz mleko w proszku.Miksujemy aż do uzyskania gęstego kremu.
Ciasto kroimy na dwie części ,jedna smarujemy krem i na wierzch układamy maliny ,nakrywamy drugą połową.Dociskamy. Oblewamy polewą i dekorujemy malinami.
Polewę robimy rozpuszczając w mleku czekoladę.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń