Sezon ogórkowy trwa:) Kiszone już mam więc teraz kolej na sałatki z tego wspaniałego warzywa.Już widzę te zimowe dni , kiedy to będziemy się cieszyć przetworami...O ile oczywiście dotrwają:)
Składniki :
2, 5 kg ogórków gruntowych
3 duże marchewki
2 średniej wielkości cebule
Zalewa:
1 szklanka octu
1,5 szkl cukru
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
1/2 łyżki gorczycy
ziele angielskie ( 5-6 sztuk)
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Składniki zalewy( nie gotujemy jej) mieszamy ze sobą i zalewamy nią ogórki. Odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min.
Wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz