Kolejny wypróbowany przepis który mnie zachwycił wyglądem no i mam nadzieję smakiem. To drugie to się dopiero okaże po otwarciu słoiczka:) Ale po zapachu syropu do cytryn śmiem twierdzić ze będzie to pyyszny dodatek do herbatki a nawet ciasta:)
Składniki :
ok 1 kg cytryn
1 pomarańcza
imbir w korzeniu
Zalewa :
pół litra wody
pół kg cukru
ok. 10 goździków
3 anyżki
jedna kora cynamonu
Cytryny i pomarańczę wyparzamy. Kroimy w plastry i układamy do uprzednio wyparzonych słoiczków. Do każdego dodajemy również po dwa plasterki imbiru.
Składniki zalewy mieszamy i gotujemy przez kilka chwil, aż rozpuści się dokładnie cukier a cynamon i anyż oddadzą swój aromat.
Zalewamy nasza zalewa cytryny.Cynamon usuwamy natomiast goździki i anyż rozmieszczamy w słoiczkach. Pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz