Powstały z nich pikle....uwielbiam..mmniammmmm!!:)
Składniki:
2-2,5 kg dużych ogórków gruntowych
pół papryki czerwonej
2 łyżki soli
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
kilka ziarenek pieprzu
czosnek - 4 plasterki na 1 słoik
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skóry ,przekrawamy w wzdłuż na 4 lub 6 części ( zależy od wielkości ogórka)
Oczyszczamy z ziaren za pomocą łyżeczki. Wrzucamy ogórki do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na kilka godzin. U mnie były to 3 godziny.
Po tym czasie wylewamy wodę którą puściły ogórki. Układamy nasze pikle w wyparzonych słoikach, do każdego słoika dodajemy paprykę(kroimy ją w paski) . Rozdzielamy pomiędzy słoiki ziele angielskie . pieprz,gorczycę ,czosnek oraz liście laurowe.
Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Następnie zalewamy nią ogórki ,zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz