Kolejny fajny przepis na ciasto z bananami. Ostatnio jedno z naszych ulubionych:)
Szybkie ,proste i baaardzo smaczne.
Ciasto składa się z 4 warstw. Ciemnego biszkoptu, bananów ,czekolady ! i bitej śmietany. Całość obficie obsypana czekoladą.
Polecam na weekend:)
Składniki na biszkopt blaszka 36 x 26 cm oraz jego wykonanie tutaj / ptasie mleczko
Pozostałe składniki :
6 bananów
2 tabliczki gorzkiej czekolady + pół tabliczki do dekoracji
90 ml mleka
600 ml kremówki 30 %
3 łyżeczki cukru pudru
3 usztywniacze do śmietanki lub żelatyna rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Przygotowanie:
Na wystudzony biszkopt układamy pokrojone wzdłuż na pół banany zostawiając miedzy nimi odstępy.
W garnuszku umieszczamy mleko i połamaną czekoladę . Rozpuszczamy ją, ciągle mieszając. Gotową lekko przestudzoną polewą oblewamy banany i wolne przestrzenie między nimi.
Chłodzimy całość 1 godzinę w lodówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczami na sztywno. Wykładamy masę na zastygłą czekoladę ,wyrównujemy . Wierzch obsypujemy startą na tarce czekoladą.
Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc, choć u mnie degustacja nastąpiła po 2 godzinach:)
Smacznego!!!
Aż ślinka cieknie. Pycha ciasto.
OdpowiedzUsuńJest obłędne :))
OdpowiedzUsuń