Jeśli dodamy więcej cukru do ciasta będzie fajną ala babką drożdżową.
U mnie w domu poszła z masełkiem i kubkiem mleka:)
Składniki :
400 gr maki
1 opakowanie suchych drożdży ( można użyć świeżych ale wtedy należy zrobić wcześniej zaczyn)
6o gr cukru
45 gr roztopionego letniego masła
1 jajko
szczypta soli , szczypta kurkumy
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski dodać do niej cukier,sól oraz suche drożdże. Wbić jajko. Ciasto zacząć wyrabiać robotem lub ręcznie dolewając w miedzy czasie masło. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Dwie większe i jedną mniejszą.
Do najmniejszej części ciasta należy dodać 1,5 łyżki kakao i łyżkę mleka. Dokładnie wyrobić ,odstawić. Do pierwszej większej części dodać 0,5 łyżki kakao i łyżkę mleka. Znów dokładnie wyrobić i odstawić.
Do drugiej większej części ciasta należy dodać kurkumę. wyrobić.
Gotowe ciasta nakrywamy ścierka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Każdy kawałek ciasta dzielimy na 6 mniejszych kawałków.( uzyskamy z całości 18 kawałków)
I teraz tak...
Białe części wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta .
Na każdy biały pasek rozwałkowujemy najciemniejszy kawałek ciasta, zostawiamy kilka cm odstępu od brzegów białego ciasta. Na ciemne ciasto kładziemy uformowany w wałeczek jaśniejszy kawałek ciemnego ciasta. Zawijamy w roladę. W taki sposób tworzymy 6 białych rolad.
Przycinamy do długości keksów ki. Keksówke natomiast wykładamy papierem do pieczenia a w niej układamy roladki.
Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do napuszenia nasza chałkę.
Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok 20 -25 min.
Mam nadzieje ze w miarę jasno opisałam wykonanie :)
Bardzo łatwa i smaczna .
OdpowiedzUsuń