sobota

" Bomba" truskawkowo-czekoladowa

Świetne ciasto na letnie dni :) Masa truskawkowa jest orzeźwiająca. A to ciasto czekoladowe i polewa !.......Cudo:)





Składniki ciasto czekoladowe :
7 jaj
140 g  cukru 
130 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek kakao
80 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce 

Przygotowanie :

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Odłożyć na później.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier,ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.

 Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok .30x 40 cm wyłożyć  2/3  masy, natomiast do tortownicy również wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pozostałą cześć masy czekoladowej.
( ta cześć posłuży jako spod ).

Oby dwa ciasta( ja piekłam dwa jednocześnie ) piec w 180 stopniach ok 15 min. Do suchego patyczka
Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 cm i wysokości 10 cm( u mnie była to metalowa miska ) Wyłożyć ja folią aluminiową. 
Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki , wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, Przyciąć do wymiarów formy
Z ciasta z tortownicy uformować koło które przykryje nam całość

Mus truskawkowy : 

500 g truskawek 
 wyciśnięty sok z połowy cytryny
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny w proszku
400 ml śmietany kremówki 36%. Schłodzonej

W garnuszku umieścić truskawki , sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na .
Żelatynę zalać zimną wodą tak aby ja przykryć, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać  w mikrofali lub garnuszku  by dokładnie się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do truskawek, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia .
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, dodawać do niej  wystudzone truskawki  , bardzo delikatnie mieszając. Gotowy muss truskawkowy przelać do formy na ciasto czekoladowe. Całość nakryć wyciętym "kołem" z ciasta ,delikatnie dociskając. Przykryć folią.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Miskę odwrócić do góry dnem zdjąć ją i folię.Udekorować polewą zrobiona z :
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę ,wysmarować ciasto.
 Bombę przyozdobić np. truskawkami,kokosem  itp..

Smacznego


3 komentarze: