Niby nic wielkiego ale często wracam do nich podając je jako dodatek do kurczaka lub warzyw gotowanych na parze:) Dla mnie świetna alternatywa zamiast frytek.
Składniki:
ok 1 -1,5 kg ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy
łyżka rozmarynu ( ja daje suszony )
łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej ,łagodnej w moim przypadku
pęczek kopru
Przygotowanie:
Obieram ziemianki, kroję w ćwiartki następnie obgotowuję je ok 10 min tak żeby zostały półsurowe
( podgotowując je mam pewność ze upieczeniu będą miękkie w środku a chrupiące zewnątrz).
Piekarnik nagrzewam do 190 Stopni,termoobieg.
Odcedzam wodę z ziemniaków i wykładam je na blaszkę,skrapiam olejem ,obsypuję sproszkowaną papryką i rozmarynem wszystko razem mieszam rękoma. Piekę ok 45 min do momentu aż ich skórka się zarumieni, wyciągam i obsypuje obficie koperkiem i doprawiam solą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz