wtorek

Pieczone ziemniaki



 Niby nic wielkiego ale często wracam do nich podając  je jako dodatek  do kurczaka lub warzyw gotowanych na parze:) Dla mnie świetna alternatywa zamiast frytek.


Składniki:
ok 1 -1,5 kg ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy
łyżka rozmarynu ( ja daje suszony )
łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej ,łagodnej w moim przypadku
pęczek kopru

Przygotowanie:

Obieram ziemianki, kroję w ćwiartki następnie obgotowuję je ok 10 min tak żeby zostały półsurowe
 ( podgotowując je mam pewność ze upieczeniu będą miękkie w środku a chrupiące zewnątrz).

Piekarnik nagrzewam do 190 Stopni,termoobieg.

Odcedzam wodę z ziemniaków i wykładam je na blaszkę,skrapiam olejem ,obsypuję sproszkowaną  papryką i rozmarynem wszystko razem mieszam rękoma. Piekę ok 45 min do momentu aż ich skórka się zarumieni, wyciągam i obsypuje obficie koperkiem i doprawiam solą.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz