Jeszcze w czasach kiedy nie miałam swojej rodziny, będąc za granicą podano takie danie w firmie której pracowałam. Bardzo mi posmakowało. Dlatego też je odtworzyłam ( bynajmniej po części).Ciągle dążę do jego ulepszenia. Z czasem będzie jeszcze lepsze:)
W tej wersji jest oczywiście również bardzo dobre! no i ...wiem z czego je zrobiłam:)
Składniki:
Makaron "Wstążki"
2 pęczki cebulki dymki
duża czerwona papryka
duża zielona papryka
duża żółta papryka ( jej akurat w sklepie nie było ,wiec jej tym razem nie dodałam)
500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk)
Świeży koper do dekoracji
Olej do smażenia
sól,pierz,czerwona papryka w proszku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z tym ze 2 minuty krócej.
Cebulę i papryki smażymy na oleju ( tak aby były " al dente").Do podsmażonych papryk dodajemy mięso i smażymy wszystko do miękkości. Co jakiś czas mieszamy aby niczego nie przypalić.
Do dużego garnka przekładamy makaron i mięso z papryką. Wszystko jeszcze razem "dusimy" przez kilka minut( chodzi o to aby smaki się przegryzły).Doprawiamy solą,pieprzem i szczypta papryki.
Gotowe danie oprószamy koperkiem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz