Sezon trwa więc korzystam. Uwielbiam sezonowe owoce a w szczególności jagody!!
Bułeczki będą niespodzianką dla córeczki na śniadanie:)
Składniki:
500 gr mąki do ciasta drożdżowego( zwykła tortowa tez będzie dobra)
1 opakowanie drożdży instant
200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 g roztopionego masła
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 gr jagód
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
Dekoracja:
1 jajko
łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
50 gr maki
30 gr zimnego masła
25 gram cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy dokładnie ciasto.Powinno być lśniące i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą bawełnianą ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na części , u mnie wyszło ich 10.
Z każdego kawałka robimy placek i wkładamy do niego łyżeczkę farszu,zlepiamy i formujemy bułeczkę.
Farsz:
jagody mieszamy z mąką i cukrem.
Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem wymieszanym z cynamonem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w 190 st ok 25-30 min do zrumienienia bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz