czwartek

Kruche ciastka " paluchy baba jagi"

Do Halloween  pozostało  jeszcze trochę czasu ale co tam ! Paluchy nadają się na imprezę urodzinową:) Są kruche i migdałowe.Pyszne!



Składniki :
 400 g mąki
220 gr miękkiego masła
180 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
10 kropli aromatu migdałowego
szczypta soli

100 g migdałów
barwniki spożywcze w żelu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dajemy do miski ( oprócz migdałów). Zagniatamy dokładnie ciasto,owijamy w folie spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki.

Migdały zalewamy gorącą wodą na kilka minut, po tym czasie obieramy je ze skórki i dzielimy na połówki.

Z schłodzonego ciasta odrywamy kawałek i toczymy z niego  niewielki wałeczek. Powinien być mniejszy niż palec dorosłego człowieka w przeciwnym wypadku wyjdą paluchy wielkoluda:)
Kroję je na kawałki o długości ok.7 cm.

W jeden koniec ciasta wciskam migdał. ( to będzie paznokieć). Za pomocą nożyka robimy kilka kresek na naszych ciastkach.

Układamy je w dużych  odstępach na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem  200 st przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę musimy odczekać i zdejmujemy ciastka.

Barwnikami spożywczymi malujemy  migdały ( paznokcie)


1 komentarz: