Do Halloween pozostało jeszcze trochę czasu ale co tam ! Paluchy nadają się na imprezę urodzinową:) Są kruche i migdałowe.Pyszne!
Składniki :
400 g mąki
220 gr miękkiego masła
180 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
10 kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
100 g migdałów
barwniki spożywcze w żelu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dajemy do miski ( oprócz migdałów). Zagniatamy dokładnie ciasto,owijamy w folie spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki.
Migdały zalewamy gorącą wodą na kilka minut, po tym czasie obieramy je ze skórki i dzielimy na połówki.
Z schłodzonego ciasta odrywamy kawałek i toczymy z niego niewielki wałeczek. Powinien być mniejszy niż palec dorosłego człowieka w przeciwnym wypadku wyjdą paluchy wielkoluda:)
Kroję je na kawałki o długości ok.7 cm.
W jeden koniec ciasta wciskam migdał. ( to będzie paznokieć). Za pomocą nożyka robimy kilka kresek na naszych ciastkach.
Układamy je w dużych odstępach na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem 200 st przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę musimy odczekać i zdejmujemy ciastka.
Barwnikami spożywczymi malujemy migdały ( paznokcie)
woow ale ciekawie wygladaja!
OdpowiedzUsuń