czwartek

ciastka francuskie z jabłkiem

Gdy w lodówce zalega nam ciasto francuskie często zastanawiamy się do czego je wykorzystać.
Możemy zrobić z niego ciastka nadziane budyniem,serem lub jabłkami prażonymi. Z jednego opakowania ciasta wychodzi 8 szt ciastek.


Składniki:

 gotowe ciasto francuskie w rulonie ( ja wykorzystałam dwa opakowania)
5-6 jabłek
pół łyżeczki cynamonu

Do dekoracji:

Jajko
cukier

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładam na stolnicy i nożem tnę je na 8 kwadratów.

Jabłka oczyszczam z nasion , kroję w kostkę i prażę na patelni ( można  wykorzystać gotowy mus jabłkowy).  Doprawiam cynamonem.

Na połowę każdego kwadracika z  ciasta francuskiego nakładam jabłka  ok 2 łyżeczki. Nakrywam druga połowa.Dobrze łączę brzegi. Dla ozdoby widelcem je dociskam delikatnie.

 Wierzch ciastek nacinam .Smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję cukrem.

Zapiekam  w 180 st ok 15 min. Do zrumienienia ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz