Gdy w lodówce zalega nam ciasto francuskie często zastanawiamy się do czego je wykorzystać.
Możemy zrobić z niego ciastka nadziane budyniem,serem lub jabłkami prażonymi. Z jednego opakowania ciasta wychodzi 8 szt ciastek.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie w rulonie ( ja wykorzystałam dwa opakowania)
5-6 jabłek
pół łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
Jajko
cukier
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładam na stolnicy i nożem tnę je na 8 kwadratów.
Jabłka oczyszczam z nasion , kroję w kostkę i prażę na patelni ( można wykorzystać gotowy mus jabłkowy). Doprawiam cynamonem.
Na połowę każdego kwadracika z ciasta francuskiego nakładam jabłka ok 2 łyżeczki. Nakrywam druga połowa.Dobrze łączę brzegi. Dla ozdoby widelcem je dociskam delikatnie.
Wierzch ciastek nacinam .Smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję cukrem.
Zapiekam w 180 st ok 15 min. Do zrumienienia ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz