niedziela

Lasagne bolognesse

Składniki:
1 op makaronu do lasagne
500 gram mięsa mielonego
1 fix do spaghetti bolognese
ser do obsypania
olej do smażenia

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
2,5 szkl mleka
sól,pieprz ,gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mięso smażymy na patelni ok 8 min. Fix przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu i zalewamy mięso. dusimy 10 min.
Makaron można wcześniej nie podgotowywać i użyć surowy , ja go jednak wole pomoczyć we wrzątku. Rozkładam makaron w metalowej  misce i zalewam wrzątkiem na kilka minut 2-3.

Sos. Do rondla władam masło i rozpuszczam je. Dodaję mąkę  energicznie  mieszam ,gdy już uzyskam gładką  konsystencje dolewam partiami mleko ciągle mieszając! aż do zgęstnienia sosu. Doprawiam solą ,pieprzem i gałką.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno wylewam odrobinę sosu na to kilka płatów makaronu ,mięso i beszamel. Tak postępuje do wyczerpania składników. Wierzch obsypuję startym serem.

Zapiekam ok 30 min w  180 st. ( Jeżeli użyjemy surowego makaronu to należy tez dłużej zapiekać)

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz