niedziela

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem,mięsem i kasza gryczaną

Moja propozycja na gołąbki  z dodatkiem kaszy gryczanej. Inny troszkę smak dzięki niej mają gołąbki.Kasza jest delikatnie wyczuwalna w potrawie.




Składniki :

1 nie za duża główka kapusty
800 gr mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
3 torebki ryżu
1 torebka kaszy gryczanej
kilka łodyżek świeżego kopru
sól,pieprz( ja dodałam odrobinę sosu sojowego -ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

Ryż i kaszę gotuję al dente. Mięso ( surowe) doprawiam przyprawami. Siekam cebulę oraz koper.
Wszystkie składniki mieszam razem w misce i odkładam do lodówki.

Z kapusty wycinam głąb i wkładam  ją do wrzątku. Kapustę obgotowuję tak aby liście  z każdej strony były miękkie i same odchodziły ( Obracam kapustę co kilka minut)

Na przestudzone liście nakładam farsz i zawijam gołąbki.
Na dno garnka układam liście które zostały niewykorzystane.Ciasno układam gołąbki i duszę pod przykryciem z dodatkiem wody i odrobiną masła.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz