Moja propozycja na gołąbki z dodatkiem kaszy gryczanej. Inny troszkę smak dzięki niej mają gołąbki.Kasza jest delikatnie wyczuwalna w potrawie.
Składniki :
1 nie za duża główka kapusty
800 gr mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
3 torebki ryżu
1 torebka kaszy gryczanej
kilka łodyżek świeżego kopru
sól,pieprz( ja dodałam odrobinę sosu sojowego -ale nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
Ryż i kaszę gotuję al dente. Mięso ( surowe) doprawiam przyprawami. Siekam cebulę oraz koper.
Wszystkie składniki mieszam razem w misce i odkładam do lodówki.
Z kapusty wycinam głąb i wkładam ją do wrzątku. Kapustę obgotowuję tak aby liście z każdej strony były miękkie i same odchodziły ( Obracam kapustę co kilka minut)
Na przestudzone liście nakładam farsz i zawijam gołąbki.
Na dno garnka układam liście które zostały niewykorzystane.Ciasno układam gołąbki i duszę pod przykryciem z dodatkiem wody i odrobiną masła.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz