Pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.
Składniki na ciasto:
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 szkl maki tortowej
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
1,5 łyżki masła
200 gr dowolnej szynki w plastrach
3 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
200 g sera mozzarella
2 łyżki ketchupu
Dodatkowo:
pół łyżeczki czarnuszki
roztrzepane jajko
Przygotowanie :
Drożdże i cukier rozpuszczam w ciepłym mleku, odstawiam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, (można podsypać mąką). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 min.
W tym czasie .Masło rozpuszczam na patelni, dodaje pokrojoną w kostkę szynkę i smażyę, aż się lekko zarumieni. Dodaję pokrojony drobno czosnek i smażę razem kilka chwil.
Ciasto dzielę na dwie części. Jedną wykładam na posypany mąką blat Dosyć cienko rozwałkowuję na kształt prostokąta .Na całej powierzchni smaruję ketchupem i rozkładam liście szpinaku .Posypuję połową startej mozzarelli. Na szpinak przy jednej krawędzi rozkładam połowę szynki z czosnkiem.Ciasto ściśle zwijam w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Kroję na kawałki 7 centymetrowe. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam na 30 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek smaruję jajkiem i obsypuję czarnuszką.
Piekę w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 20-25 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz