niedziela

Puszyste racuchy z serem,truskawkami i jagodami

Sezon w pełni więc trzeba korzystać z dobrodziejstw natury :)
Racuchy są pulchniutkie i pyszne. Ja zrobiłam ciasto  z podwójnej porcji wyszło ok. 16 sztuk racuchów.




Składniki na ciasto drożdżowe :

15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
100 g maki
100 ml mleka 3,2 %
1 jajko
olej do smażenia

pól kostki twarogu ( u mnie pół tłusty)
200 g truskawek
garść jagód

Do dekoracji :
cukier puder

Przygotowanie :

Ucieramy drożdże z cukrem,następnie dodajemy cieple mleko oraz połowę mąki (rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia). Gdy rozczyn wyrośnie,dodajemy pozostała cześć maki,jajko,ser  oraz owoce. Smażymy na rozgrzanym oleju

Dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz