Składniki na murzynka:
250 gr margaryny
pół szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Masa serowa:
1 kg sera ( u mnie wiaderku)
3 łyżki maki ziemniaczanej
100 ml kremówki
3 jajka
100 g cukru
1 aromat waniliowy lub pomarańczowy
polewa:
100 gr śmietany
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Dno formy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
W rondlu umieszczamy margarynę, kakao,mleko i cukier,Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia z reszta składników. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz żółtka. Do całości delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnym ruchem od spodu mieszamy całość, tak aby nie stracić puszystości surowej masy.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w tem 180 st przez ok 20 min
W miedzy czasie przygotowujemy ser.
Do miski wbijamy całe jaja i cukier.Chwilkę miksujemy po czym dodajemy ser,kremówkę ,mąkę ziemniaczaną i aromat. Miksujemy całość krótko,tylko do momentu połączenia się składników.
Wylewamy ser na upieczone ciasto czekoladowe ( takie ciepłe prosto z piekarnika wyjęte) Pieczemy całość jeszcze 30 min w 180 st.
Na wystudzony sernik robimy polewę rozpuszczając czekoladę w śmietanie i polewamy ciasto .
Obsypujemy kokosem.
Smacznego
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
OdpowiedzUsuń