wtorek

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i kaszą gryczaną

Śmieszne ale nigdy nie jadłam takiej papryki wcześniej dopóki mąż mi jej nie przyrządził..
Znałam gołąbki w sosie pomidorowym  ale papryka?!! Nigdy !! No ale cóż spróbowałam i teraz gości na naszym stole w sezonie letnim bardzo często." Wzbogaciłam " ja tylko kaszą gryczaną,dzięki niej jest bardziej wyrazisty smak farszu. Zachęcam do wypróbowania.
Ja podaję z sosem pomidorowym.

Składniki:
Zielona papryka ( u mnie jest to zazwyczaj ok 6 sztuk. Papryki muszą być prawie jednakowej wysokości)
600 g mięsa mielonego
100 g kaszy gryczanej
100 g ryżu
sól, pieprz


Przygotowanie:

Odcinam górną część warzywa tą  z ogonkiem tak aby powstał otworek na farsz, usuwam gniazda nasienne.

Ryż i kaszę gotuję  al dente. Mieszam z surowym mięsem ,doprawiam solą i pieprzem.

Nadziewam papryki farszem.Układam ciasno w dużym garnku i zalewam wodą tak żeby woda nie zakryła papryk. To właśnie dlatego muszą mieć jednakową wysokość żeby żadna papryka nie znalazła się pod wodą.


 Duszę pod przykryciem do miękkości.

Robimy sos pomidorowy i Smacznego ::)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz