Beza idealna! Chrupiąca z zewnątrz a ciągnąca w środku !!
Składniki:
8 białek
400 g drobnego cukru
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
4 łyżeczki octu winnego( można użyć zwykłego spirytusowego)
szczypta soli.
Krem śmietankowy
400 ml śmietanki 36 %
serek mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji
dowolne owoce( u mnie były borówki,ananas z puszki,czerwona porzeczka)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
W miseczce mieszamy skrobię z octem. Białka ubijamy z solą. Gdy piana nie będzie jeszcze sztywna zaczynamy na przemian dodawać cukier i skrobię z octem. Ciągle ubijając do uzyskania sztywnej
lśniącej piany.
Na blaszce od piekarnika wykładamy papier do pieczenia( można odrysować od talerza koło ,które będzie służyło za wzór, ja to zrobiłam to na "oko") Wykładamy ubitą pianę i formujemy nasze koło.
Blachę wkładamy do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 70 -80 stopni (termoobieg),suszymy bezę przez 1 godzinę i 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik,uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę najlepiej na noc do całkowitego wystygnięcia
Do miski wlewamy śmietankę i serek. Dodajemy cukier puder. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Krem wykładamy na naszą bezę i dekorujemy owocami.
Smacznego
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
UsuńO mniam, poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym poczęstowała 😊
OdpowiedzUsuń