środa

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto bardzo szybkie do zrobienia no i pysznee: )



Składniki :

250 ml maślanki
125 ml oleju rzepakowego
3 jajka
2,5 szklanki maki
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy ( może tez być wanilinowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ok 300 gr truskawek

Kruszonka :

50 gram masła
ok 10 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić najlepiej do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
( Ja tego nie zrobiłam i musiałam kruszonkę " odrywać" palcami i układać na cieście)


Przygotowanie ciasta:

Nagrzewam piekarnik do 170 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm( jeśli użyjemy formy mniejszej to ciasto będzie wyższe) wykładam papierem do pieczenia.

Wszystkie mokre składniki mieszamy widelcem.Dokładamy do nich suche i mieszamy aż się wszystkie połącza.

Wylewamy do formy. Wciskamy połówki odszypułkowanych truskawek ,ścieramy na tarce kruszonkę wprost na ciasto.

Pieczemy ok 45 - 50min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz