Składniki :6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao
Krem czekoladowy:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Dekoracja:
rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada lub poprostu polewa czekoladowa
płatki kokosowe
Przygotowanie :
Formę o średnicy ok 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( najlepiej sprawdza się okrągła tortownica, ja miałam w kwadratowej też była ok)
Nagrzewam piekarnik do 170 st C. Mąki i proszek przesiałam.
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na puszystą pianę,dodałam cukier i dalej ubijałam aż do jego rozpuszczenia.
Do osobnej miski wlałam żółtka wsypałam mąkę z proszkiem i skrobię.Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki.
Do wcześniej przygotowanej formy wylałam ok 3/4 masy a do pozostałej dodałam kakao. Wymieszałam i wylałam na ciasto białe,patyczkiem do szaszłyków fantazyjnie wymieszałam.
Piekłam 40min. Upieczone ciasto wystudziłam i przekroiłam na dwie części.Przełożyłam je kremem czekoladowym który uzyskałam podczas rozpuszczenia czekolady w śmietance.Złożyłam ciasto , oblałam rozpuszczoną czekoladą i opruszyłam kokosem.
Smacznego
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje:)
OdpowiedzUsuń