czwartek

Zebra z czekoladą

Przepis znalazłam w kalendarzu:) Po degustacji moich żarłoczków jedno głośnie stwierdzili ze bardzo dobre ciasto,szybko zniknęło z talerza.Więc może warto wypróbować??:)













Składniki :

6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao

Krem czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki

Dekoracja:
rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada lub poprostu polewa czekoladowa
płatki kokosowe

Przygotowanie :

Formę o średnicy ok 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( najlepiej sprawdza się okrągła tortownica, ja miałam w kwadratowej też była ok)
Nagrzewam piekarnik do 170 st C. Mąki i proszek przesiałam.

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na puszystą pianę,dodałam cukier i dalej ubijałam aż do jego rozpuszczenia.
Do osobnej miski wlałam żółtka wsypałam mąkę z proszkiem i skrobię.Delikatnie wymieszałam wszystkie składniki.

Do wcześniej przygotowanej formy wylałam ok 3/4 masy a do pozostałej dodałam kakao. Wymieszałam i wylałam na ciasto białe,patyczkiem do szaszłyków fantazyjnie wymieszałam.

Piekłam 40min. Upieczone ciasto wystudziłam i przekroiłam na dwie części.Przełożyłam je kremem czekoladowym który uzyskałam podczas rozpuszczenia czekolady w śmietance.Złożyłam ciasto , oblałam rozpuszczoną czekoladą i opruszyłam kokosem.

Smacznego

2 komentarze: