Więc szybciutko do kuchni i do roboty...
Owoców możemy użyć innych np. malin ,jagód czy borówek. U mnie były to truskawki :)
Składniki na spód :
170 gr maki
50 gr cukru
100 gr zimnego masła
2 żółtka
Budyń :
1 op słodzonego budyniu śmietankowego
500 ml mleka
400 g truskawek
2 łyżki maki ziemniaczanej
Beza:
2 białka
100 gr cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spod szybko zagniatamy , formujemy kulę i owijamy folia spożywczą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy ,tak aby przykryło jej spód i boki . Widelcem dziurkujemy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min na złoty kolor.
W miedzy czasie gdy kruche ciasto się wypieka ,przygotowujemy budyń wg wskazówek podanych na jego opakowaniu .
Gotowy jeszcze ciepły budyń wylewamy równomiernie na upieczony spód. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na budyń.
Białka ubijamy z solą , stopniowo dodając cukru aż powstanie lśniąca sztywna piana. Którą wykładamy na truskawki.
Całosc pieczemy w piekarniku ( 170 st) przez ok 30 -35 min.
Owoców możemy użyć innych np. malin ,jagód czy borówek. U mnie były to truskawki :)
Składniki na spód :
170 gr maki
50 gr cukru
100 gr zimnego masła
2 żółtka
Budyń :
1 op słodzonego budyniu śmietankowego
500 ml mleka
400 g truskawek
2 łyżki maki ziemniaczanej
Beza:
2 białka
100 gr cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spod szybko zagniatamy , formujemy kulę i owijamy folia spożywczą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy ,tak aby przykryło jej spód i boki . Widelcem dziurkujemy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min na złoty kolor.
W miedzy czasie gdy kruche ciasto się wypieka ,przygotowujemy budyń wg wskazówek podanych na jego opakowaniu .
Gotowy jeszcze ciepły budyń wylewamy równomiernie na upieczony spód. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na budyń.
Białka ubijamy z solą , stopniowo dodając cukru aż powstanie lśniąca sztywna piana. Którą wykładamy na truskawki.
Całosc pieczemy w piekarniku ( 170 st) przez ok 30 -35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz