sobota

Krucha tarta z budyniem,truskawkami i bezą.

Przepis na tą tartę już kiedyś gdzieś widziałam no i też teraz z nudów sobie o niej przypomniałam:) 

Więc szybciutko do kuchni i do roboty...
Owoców możemy użyć innych np. malin ,jagód czy borówek. U mnie były to truskawki :)



Składniki na spód :

170 gr maki
50 gr cukru
100 gr zimnego masła
2 żółtka

Budyń :

1 op  słodzonego budyniu śmietankowego
500 ml mleka

400 g truskawek
2 łyżki maki ziemniaczanej

Beza:

2 białka
100 gr cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spod szybko zagniatamy , formujemy kulę i owijamy folia spożywczą. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy ,tak aby przykryło  jej spód i boki . Widelcem dziurkujemy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min na złoty kolor.

W miedzy czasie gdy kruche ciasto się wypieka ,przygotowujemy budyń wg wskazówek podanych na jego  opakowaniu .

Gotowy jeszcze ciepły budyń wylewamy równomiernie na upieczony spód. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na budyń.

Białka ubijamy z solą , stopniowo dodając cukru aż powstanie lśniąca sztywna piana. Którą wykładamy na truskawki.

Całosc pieczemy w piekarniku ( 170 st) przez ok 30 -35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz