Kto by pomyślał, że z warzywa może powstać coś tak dobrego. Ten drzem może mieć "dowolny" smak , morelowy, pomarańczowy bądź cytrynowy! Przyznam że długo się zastanawiałam czy go zrobić, nie żałuję !! Naprawdę warto!
Mój jest pomarańczowy, i kilka zrobiłam cytrynowych. Ten pierwszy jest słodki, drugi znów bardziej kwaskowaty.
Także jak kto woli :)
Składniki :
2 kg cukinii
50 dag cukru
2 galaretki pomarańczowe ( lub inny ulubiony smak)
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Cukinie obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Kroimy ją w malutką kosteczkę i zasypujemy na noc cukrem.
Następnego dnia przelewamy cukinię ( wraz z wodą którą puści) do garnka. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu aż warzywo zmięknie. Po tym czasie dodajemy galaretki i sok z cytryny ,gotujemy jeszcze 1 godzinę. Mieszamy dżem co jakiś czas.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Hej :) Ile słoiczków Ci wyszło w sumie i jakiej wielkości??
OdpowiedzUsuńHejka:) Dawałam w słoiczki takie po przecierach pomidorowych ok 200 g (w tych mam pewność że się dżem nie zmarnuje). Miałam ich 9 szt.
UsuńWykorzystam ;)))
OdpowiedzUsuń