środa

Kulki serowo-kokosowe w murzynku

Ktoś pomyśli,co ja ciągle mam z tym murzynkiem  że tak często go piekę. Ale bardzo lubię go robić bo zawsze wychodzi ,miękki i puszysty :)

Tym razem zrobiłam  kulki serowe z dodatkiem kokosu. Ułożyłam je  na dnie blaszki i zalałam ciastem.
Bardzo ładnie się to prezentuje no  i smakuje.







Składniki na murzynka:

250 gr margaryny
pół szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Kulki serowe :

500 gr twarogu ( użyłam takiego w kostce,nie mieliłam)
40 gram wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżeczki mąki
(ja dodałam jeszcze łyżeczkę oleju kokosowego - nie jest to konieczne)

polewa :

100 ml śmietany
tabliczka czekolady deserowej
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Dno formy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.

Ser,wiórki kokosowe,jajko,mąkę ,jeśli dodaliśmy olej kokosowy to również wrzucamy do miski.
Wyrabiamy aż składniki się połącza , formujemy kulki. ( u mnie 12 większych i 3 malutkie)

Schładzamy je w lodowce na czas przygotowania ciasta.

W rondlu umieszczamy margarynę, kakao,mleko i cukier,Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia  z reszta składników. Studzimy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.

Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę z proszkiem i sodą  oraz żółtka. Do całości delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnym ruchem od spodu mieszamy całość,  tak aby nie stracić puszystości  surowej masy.

Troszkę ciasta wylewamy na dno formy, układamy na nim kulki serowe i zalewamy pozostałym ciastem,wyrównujemy.
Pieczemy w tem 180st C przez 35-40 min ( tutaj najlepiej kontrolować to za pomocą patyczka,czy  suchy)

Na wystudzone ciasto robimy polewę ,rozpuszczając czekoladę w śmietanie. Oblewamy je i posypujemy kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz