Ktoś pomyśli,co ja ciągle mam z tym murzynkiem że tak często go piekę. Ale bardzo lubię go robić bo zawsze wychodzi ,miękki i puszysty :)
Tym razem zrobiłam kulki serowe z dodatkiem kokosu. Ułożyłam je na dnie blaszki i zalałam ciastem.
Bardzo ładnie się to prezentuje no i smakuje.
Składniki na murzynka:
250 gr margaryny
pół szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Kulki serowe :
500 gr twarogu ( użyłam takiego w kostce,nie mieliłam)
40 gram wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżeczki mąki
(ja dodałam jeszcze łyżeczkę oleju kokosowego - nie jest to konieczne)
polewa :
100 ml śmietany
tabliczka czekolady deserowej
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Dno formy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Ser,wiórki kokosowe,jajko,mąkę ,jeśli dodaliśmy olej kokosowy to również wrzucamy do miski.
Wyrabiamy aż składniki się połącza , formujemy kulki. ( u mnie 12 większych i 3 malutkie)
Schładzamy je w lodowce na czas przygotowania ciasta.
W rondlu umieszczamy margarynę, kakao,mleko i cukier,Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia z reszta składników. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz żółtka. Do całości delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnym ruchem od spodu mieszamy całość, tak aby nie stracić puszystości surowej masy.
Troszkę ciasta wylewamy na dno formy, układamy na nim kulki serowe i zalewamy pozostałym ciastem,wyrównujemy.
Pieczemy w tem 180st C przez 35-40 min ( tutaj najlepiej kontrolować to za pomocą patyczka,czy suchy)
Na wystudzone ciasto robimy polewę ,rozpuszczając czekoladę w śmietanie. Oblewamy je i posypujemy kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz