Bardzo dobrym dodatkiem do nich jest barszcz czerwony :)
Składniki do usmażenia ok 4-5 naleśników:
2 jajka
5 łyżek mąki
125 ml mleka
125 ml naturalnie gazowanej wody
2 łyżki oleju lub roztopionego sklarowanego masła
Farsz: (zwiększamy składniki jeżeli mamy więcej usmażonych naleśników)
300 gr pieczarek
2 średniej wielkości cebule
150 gr żółtego sera
sol,pieprz
Do panierowania i smażenia
jajko
bułka trata
klarowane masło lub olej
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zrobiłam farsz,aby trochę się "przegryzł"
Pieczarki pokroiłam w plasterki ,cebule w kostkę.Ser starałam na tarce o dużych oczkach.
Na patelnie wrzucam łyżeczkę masła klarowanego i smażę na nim cebulę. Gdy cebulka ładnie się zrumieni dorzucam pieczary , duszę bez przykrycia,co jakiś czas mieszając. Do momentu aż odparuje woda z pieczarek. Studzę.
Dodaję ser ,sól i pieprz.Mieszam całość i odstawiam.
Do miski wbijam jajka dodaje mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszam aż znikną wszystkie grudki po czym dodaję wodę. Mieszam.
Smażę na maśle klarowanym z obu stron.
Na każdy naleśnik wykładam farsz ( ok. 2 łyżek), zawijam krokiety .Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę ponownie na maśle na zloty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz