sobota

krokiety z pieczarkami i serem

Fajne danie obiadowe. Robiłam pierwszy raz i naprawdę smaczne są takie krokiety.
Bardzo dobrym dodatkiem do nich jest barszcz czerwony :)


Składniki do usmażenia ok 4-5 naleśników:

2 jajka
5 łyżek mąki
125 ml mleka
125 ml naturalnie gazowanej wody
2 łyżki oleju lub roztopionego sklarowanego masła

Farsz: (zwiększamy składniki jeżeli mamy więcej usmażonych naleśników)
300 gr pieczarek 
2 średniej wielkości cebule
150 gr żółtego sera
sol,pieprz

Do panierowania i smażenia
jajko 
bułka trata
klarowane masło lub olej 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zrobiłam farsz,aby trochę się "przegryzł"

Pieczarki pokroiłam w plasterki ,cebule w kostkę.Ser starałam na tarce o dużych oczkach.
Na patelnie wrzucam łyżeczkę masła klarowanego i smażę na nim cebulę. Gdy cebulka ładnie się zrumieni dorzucam pieczary , duszę bez przykrycia,co jakiś czas mieszając. Do momentu aż odparuje woda z pieczarek. Studzę.

Dodaję ser ,sól i pieprz.Mieszam całość i odstawiam.


Naleśniki :

Do miski wbijam jajka dodaje mąkę  i szczyptę soli. Dokładnie mieszam aż znikną wszystkie grudki po czym dodaję wodę. Mieszam.

Smażę  na maśle klarowanym z obu stron.
Na każdy naleśnik wykładam farsz ( ok. 2 łyżek), zawijam krokiety .Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę ponownie na maśle na zloty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz