poniedziałek

Pasteryzowane cytryny z pomaranczą w aromantycznym syropie

Kolejny wypróbowany przepis który mnie zachwycił wyglądem no i mam nadzieję smakiem. To drugie to się dopiero okaże po otwarciu słoiczka:) Ale po zapachu syropu do cytryn śmiem twierdzić ze będzie  to pyyszny dodatek do herbatki a nawet ciasta:)

Składniki :

ok 1 kg cytryn
1 pomarańcza
imbir w korzeniu

Zalewa :

pół litra wody
pół kg cukru
ok. 10 goździków
3 anyżki
jedna kora cynamonu


Cytryny i pomarańczę wyparzamy. Kroimy w plastry i układamy do uprzednio wyparzonych słoiczków. Do każdego dodajemy również po dwa plasterki imbiru.

Składniki zalewy mieszamy i gotujemy przez kilka chwil, aż rozpuści się dokładnie cukier a cynamon i anyż oddadzą swój aromat.

Zalewamy nasza zalewa cytryny.Cynamon usuwamy natomiast goździki i anyż rozmieszczamy w słoiczkach. Pasteryzujemy ok 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz