środa

Pikle

Myślałam że już z moich ogórków w ogrodzie nic nie będzie. A tu taka niespodzianka mnie spotkała kiedy zajrzałam pod " krzaczki"!! Ogórki !!! w dodatku przerośnięte. 
Powstały z nich  pikle....uwielbiam..mmniammmmm!!:)





Składniki:

2-2,5 kg dużych ogórków gruntowych
pół papryki czerwonej
2 łyżki soli
ziele angielskie
 liście laurowe
gorczyca
kilka ziarenek pieprzu
czosnek - 4 plasterki na 1 słoik

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skóry ,przekrawamy w wzdłuż na 4 lub 6 części ( zależy od wielkości ogórka)
Oczyszczamy z ziaren za pomocą łyżeczki. Wrzucamy ogórki  do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na kilka godzin. U mnie były to 3 godziny.

Po tym czasie wylewamy wodę którą puściły ogórki. Układamy nasze pikle  w wyparzonych słoikach, do każdego słoika dodajemy paprykę(kroimy ją w paski) . Rozdzielamy pomiędzy słoiki ziele angielskie . pieprz,gorczycę ,czosnek oraz liście laurowe.

Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Następnie zalewamy nią ogórki ,zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy ok 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz