środa

Sałatka z ogórków i warzyw- robimy zapasy na zimę

Pyszna sałatka, którą polecam zrobić:) Jest w miarę szybka do przygotowania, wszystkie warzywa kroimy ,wrzucamy do miski i zalewamy zalewą na kilka godzin. A potem dopiero pasteryzujemy.
 Szczerze mówiąc tą sałatkę można by już podać po tych paru godzinach:) Jest już wtedy pyszna a co dopiero jak postoi? 






Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchewki
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
1/2 główki czosnku

Zalewa:

1 szkl octu
2 szkl wody
1 szkl cukru
1,5 łyżki soli
2 łyżki oleju
5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Ogórki należy obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kosteczkę a cebule w krążki. czosnek posiekać.

Składniki zalewy wymieszać i zalać nią warzywa. schować wszystko do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie,sałatkę poprzekładać do słoików ,zalać zalewą w której się moczyły warzywa. Pasteryzować 10-15 min.

2 komentarze:

  1. Promujemy blogi za darmo. Może zechcesz dołączyć do naszego Katalogu Smaków?
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. surówka przepyszna,wracam do tego przepisu co rok :)

    OdpowiedzUsuń