Porostu dla mnie przepis jest warty zapisania.
2 jajka
5 łyżek mąki
125 ml mleka
125 ml naturalnie gazowanej wody
2 łyżki oleju lub roztopionego sklarowanego masła
Przygotowanie:
Jajka dokładnie wymieszać z mąką,mlekiem i szczypta soli.Kiedy znikną wszystkie grudki,wlać wodę. Dobrze jest zostawić ciasto na 30 min,nie jest to jednak konieczne.
Dużą patelnię,umieszczoną na dość silnym ogniu ,za pomocą pędzelka lub wacika dokładnie posmarować tłuszczem.
Ja nalewam tylko tyle ciasta aby zakryło dno ,jeśli mam za dużo to odlewam nadmiar.
Smażymy po 1,5- 2 minuty z każdej strony.
2jajka na 125 ml mleka?.. jedni daja 2 na litr,drudzy 2 jajka na 1/2 litra..ale na 125 ml mleka to jeszcze nie czytałam.Nie za twarde beda te nalesniki?
OdpowiedzUsuń( nadmieniam,że laikiem nie jestem.Lubię krokiety i je robie)
Pozdrawiam.
Tak ,mają być 2 jajka na 125 ml mleka.Nalesniki nie będą twarde.Jest to sprawdzony przepis , ja tylko z niego korzystam jeśli chodzi o naleśniki do krokietów.
UsuńPozdrawiam