niedziela

Nutella ze śliwek

Sezon na śliwki węgierki  niebawem się rozpocznie więc z tej okazji postanawiałam zamieścić przepis już teraz na fajną nutelkę  która jest na pewno zdrowsza od tej sklepowej:) Można ją wykorzystać do smarowania pieczywa lub naleśników. 
W przepisie jest sporo śliwek bo aż 7 kg! Ja nigdy nie robię z  tak pokaźniej ilości tylko z 3 kg max.Resztę składników pomniejszam. 
Natomiast podam przepis oryginalny:)

Zachęcam do wypróbowania:)





Składniki:

7 kg śliwek
2,5 kg cukru
400 g ciemnego kakao
4 cukry waniliowe

Przygotowanie:

Śliwki oczyszczam z pestek i wrzucam do garnka( dużego) dodaję cukier i gotuję całość przez dwie godziny. Po tym czasie  blenduję wszystko na puree dodaję kakao i cukry waniliowe. Gotuje jeszcze 20-30 min. ( Musimy obserwować aby się nie przypaliło bo będzie bardzo gęsta konsystencja nutelli)

Gorące rozlewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem.

5 komentarzy:

  1. Super uwielbiamy :-) my nazywamy to-czeko śliwka:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super uwielbiamy :-) my nazywamy to-czeko śliwka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię :) Zapowiada się pychotka do naleśników :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    cakesbykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis.Śliwki już wydrylowane .Robimy nutellę.Zobaczymy co wyjdzie.










    OdpowiedzUsuń