poniedziałek

naleśniki na krokiety- IDEALNE CIASTO !!!

Dzielę się przepisem na krokiety, w zasadzie na ciasto naleśnikowe. Jakie byśmy nie usmażyli ,cienkie czy grube placki zawsze wychodzą idealnie elastyczne. Nie pękają przy zawijaniu i nie rozpadają się po zawinięciu.

Porostu dla mnie przepis jest warty zapisania.






Składniki:
2 jajka
5 łyżek mąki
125 ml mleka
125 ml naturalnie gazowanej wody
2 łyżki oleju lub roztopionego sklarowanego masła


Przygotowanie:

Jajka dokładnie wymieszać z mąką,mlekiem i szczypta soli.Kiedy znikną wszystkie grudki,wlać wodę. Dobrze jest zostawić ciasto na 30 min,nie jest to jednak konieczne.

Dużą patelnię,umieszczoną na dość silnym ogniu ,za pomocą pędzelka lub wacika dokładnie  posmarować tłuszczem.

Ja nalewam tylko tyle ciasta aby zakryło dno ,jeśli mam za dużo to odlewam nadmiar.
Smażymy po 1,5- 2 minuty z każdej strony.

2 komentarze:

  1. 2jajka na 125 ml mleka?.. jedni daja 2 na litr,drudzy 2 jajka na 1/2 litra..ale na 125 ml mleka to jeszcze nie czytałam.Nie za twarde beda te nalesniki?
    ( nadmieniam,że laikiem nie jestem.Lubię krokiety i je robie)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,mają być 2 jajka na 125 ml mleka.Nalesniki nie będą twarde.Jest to sprawdzony przepis , ja tylko z niego korzystam jeśli chodzi o naleśniki do krokietów.
      Pozdrawiam

      Usuń