sobota

Papryka konserwowa

Uwielbiam paprykę ,nieważne czy surowa czy konserwowa. Dużo jej używam np do sałatek lub po prostu na kanapki zimą a ze w sklepie bardzo droga w tym czasie to "pakuję" ją jesienią w słoiki.

Bardzo lubię kiedy w mojej piwnicy regały są zapełnione zapasami, a gdy przychodzi zima z chęcią po nie sięgam:)

Z podanej ilości składników wyszło mi 10 słoików,rożnej wielkości( 700 ml,500 ml i 200 ml)


Składniki:
ok 3-3,5 kg papryki czerwonej
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca
liść laurowy
czosnek
olej rzepakowy

Zalewa:

2 litry wody
650 ml octu
10 łyżek cukru
2,5 płaskie  łyżki soli

(Jeżeli by się okazało ze zalewa jest za "ostra"dla nas  możemy dodać więcej wody i cukru.)


Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy.

Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Umieszczamy ją w uprzednio wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika wkładamy - liść laurowy,4 ziela angielskie ,szczyptę gorczycy,ząbek czosnku przekrojony na pół,3 ziarenka pieprzu oraz łyżkę oleju .

Słoiki zalewamy zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz