Składniki :
600 gr mąki pszennej
35 gr świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ziarenka czarnuszki i sezamu- nie jest to konieczne
Masło ziołowe -czosnkowe:
50 gr miękkiego masła
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Drożdże i cukier łączymy z ciepła wodą. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną " pracować"
Po tym czasie do zaczynu dodajemy mąkę,sól i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.( W razie potrzeby podsypujemy mąką)
Wyrobione ciasto drożdżowe nakrywamy czystą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok godzinkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę , łączymy z masłem i ziołami.
Formę, w moim przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek wsmarowujemy w niego trochę masła ( z pół łyżeczki) i formujemy jakby bułeczkę . Tak postępujemy z całym ciastem ,kulki układamy ciasno, jedna koło drugiej.
Posypujemy chlebek czarnuszką i sezamem. Zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min
Chleb pieczemy w 200 st C ( piekarnik nagrzany,termoobieg) przez 30 min do ze złocenia.
Pięknie wygląda! Na pewno 😋
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńma Pani cudowne proste przepisy ale nie ma jak wydrukować
bawię się w kopiuj wklej i zajmuje to dużo czasu ponieważ trzeba wszystko poprawić
pozdrawiam serdecznie
Mirka