środa

Ciasto z bananami- "Bananowiec"

Mój mąż mówi, że to ciasto  jest moim popisowym ciastem:) Ja tam nie wiem... Bo ono jest bardzo proste do przyrządzenia i w miarę szybkie. Co najważniejsze,zawsze się udaje!

Mięciutkie ,kremowe ,nie za słodkie a wręcz kwaskowate! Porostu warte spróbowania.





Składniki na biszkopt:

4 jajka w całości
230 gr cukru
100 g maki ziemniaczanej
100 g maki tortowej
10 g proszku do pieczenia
6 łyżek gorącej wody

Blachę o wymiarach  35 x 20 cm wyłożyć tylko dno! papierem do pieczenia. Boki zostawiamy suche.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st ,termoobieg.

Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka i zaczynamy ubijac.
Gdy jajka zaczną się pienić wlewamy gorącą wodę,dalej ubijamy i dodajemy stopniowo cukier.

Gdy już uzyskamy ubitą pianę  stopniowo i powoli dodajemy mąkę i mieszamy ruchami od dołu już łyżką. Masę wylewamy na formę i pieczemy przez ok 30 min w 180 st.

Upieczony biszkopt studzimy.

Składniki na budyń bananowy:

6 dużych bananów

1 litr soku bananowego
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe


Banany kroimy w talarki i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.

Do garnka wlewamy sok i wsypujemy budynie. Całość podgrzewamy aż uzyskamy gesty budyń. Najlepiej cały czas mieszać bo łatwo przypalić! Gdy tylko zgęstnieje od razu ściągamy z palnika i wsypujemy galaretki,mieszamy .

6 łyżek masy odkładamy do miseczki i studzimy.  Pozostała ciepłą masę wylewamy na nasze banany na biszkopcie.  Ciasto studzimy ,tylko do momentu żeby budyń był zimny.

Składniki na masę śmietankową:

600 ml kremówki 36%
6 łyżek schłodzonego budyniu

Kremówkę ubijamy ,na koniec dodajemy budyń. Jeszcze chwilkę ubijamy.

Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto,wyrównujemy.

Bananowca chłodzimy ,najlepiej przez noc.

Do dekoracji:

strata na dużych oczkach tarki biała czekolada.

9 komentarzy:

  1. proszę uściślić....suchą galeretkę wsypujemy do masy budyniowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jak kto woli. Moje byly bez bo sok bananowy jest słodki sam w sobie już 😊

      Usuń
  3. Dziekuję😃 jest naprawdę pyszne!😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Melduje, że wypiek wyszedł i bardzo smakował :D Na pewno będzie znów u kogoś z rodziny na urodzinach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! dziękuję za przepis , dwa razy już robiłam to ciasto i wyszło bardzo dobre każdemu smakowało. Mam tylko małe pytanie, czy upieczony biszkopt należy nasączyć. Za odpowiedź dziękuję Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, bardzo się cieszę że ciasto smakuje.
      Ja nigdy nie nasączam biszkoptu.

      Usuń