Mięciutkie ,kremowe ,nie za słodkie a wręcz kwaskowate! Porostu warte spróbowania.
Składniki na biszkopt:
4 jajka w całości
230 gr cukru
100 g maki ziemniaczanej
100 g maki tortowej
10 g proszku do pieczenia
6 łyżek gorącej wody
Blachę o wymiarach 35 x 20 cm wyłożyć tylko dno! papierem do pieczenia. Boki zostawiamy suche.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st ,termoobieg.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka i zaczynamy ubijac.
Gdy jajka zaczną się pienić wlewamy gorącą wodę,dalej ubijamy i dodajemy stopniowo cukier.
Gdy już uzyskamy ubitą pianę stopniowo i powoli dodajemy mąkę i mieszamy ruchami od dołu już łyżką. Masę wylewamy na formę i pieczemy przez ok 30 min w 180 st.
Upieczony biszkopt studzimy.
Składniki na budyń bananowy:
6 dużych bananów
1 litr soku bananowego
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
Banany kroimy w talarki i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.
Do garnka wlewamy sok i wsypujemy budynie. Całość podgrzewamy aż uzyskamy gesty budyń. Najlepiej cały czas mieszać bo łatwo przypalić! Gdy tylko zgęstnieje od razu ściągamy z palnika i wsypujemy galaretki,mieszamy .
6 łyżek masy odkładamy do miseczki i studzimy. Pozostała ciepłą masę wylewamy na nasze banany na biszkopcie. Ciasto studzimy ,tylko do momentu żeby budyń był zimny.
Składniki na masę śmietankową:
600 ml kremówki 36%
6 łyżek schłodzonego budyniu
Kremówkę ubijamy ,na koniec dodajemy budyń. Jeszcze chwilkę ubijamy.
Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto,wyrównujemy.
Bananowca chłodzimy ,najlepiej przez noc.
Do dekoracji:
strata na dużych oczkach tarki biała czekolada.
proszę uściślić....suchą galeretkę wsypujemy do masy budyniowej?
OdpowiedzUsuńTak suchą.
Usuńbudynie z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńJak kto woli. Moje byly bez bo sok bananowy jest słodki sam w sobie już 😊
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję😃 jest naprawdę pyszne!😉
OdpowiedzUsuńMelduje, że wypiek wyszedł i bardzo smakował :D Na pewno będzie znów u kogoś z rodziny na urodzinach:)
OdpowiedzUsuńWitam! dziękuję za przepis , dwa razy już robiłam to ciasto i wyszło bardzo dobre każdemu smakowało. Mam tylko małe pytanie, czy upieczony biszkopt należy nasączyć. Za odpowiedź dziękuję Krystyna
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo się cieszę że ciasto smakuje.
UsuńJa nigdy nie nasączam biszkoptu.