Polecam wypróbować.
Składniki na spód :
2 szkl maki
1/2 szkl cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
3 żółtka
200 gr masła
Składniki na mus:
1,5 kg jabłek ( u mnie champion)
100 gr masła
łyżeczka cynamonu ( można pominąć)
Beza:
6 białek
1,5 szkl cukru
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skorki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę.
W garnku umieszczamy pokrojone jabłka ,masło oraz cynamon. Dusimy całość aż do miękkości. Studzimy.
Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść idealnie gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulkę ,wkładamy do lodówki na godzinkę.
W miedzy czasie przygotowujemy formę ok 38 x 27 cm( im mniejsza blaszka tym ciasto będzie wyższe). Smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą.
Schłodzonym ciastem oblepiamy dno formy i troszeczkę boki.
Pieczemy je w tem 170 st ( piekarnik nagrzany)przez ok 20 min. ( do lekkiego ze złocenia)
Wyciągamy spód z piekarnika i zostawiamy na chwilkę aby przestygł.
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę.
Na podpieczony spód wykładamy uprażone jabłka a na nie ubitą pianę z białek.
Całość pieczemy w 170 st przez 20 -30 min ( należy kontrolować bezę aby nie przypalić)
JEŻELI NIE CHCEMY UZYSKAĆ CHRUPIĄCEGO WIERZCHU TO SKRACAMY CZAS PIECZENIA DO 15 MINUT.
Ja wystudziłam ciasto w piekarniku ( wyłączonym) przy uchylonych drzwiczkach.
Mniam, porwałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń