środa

Tort Raffaello

Pyszny torcik który upiekłam na taka malutką uroczystość :) Naszą rocznicę ślubu.

Tort okazał się strzałem w dziesiątkę!  Nie za słodki a bardzo kokosowy :)



                                       

                                                         


Składniki na biszkopt:

6 jaj-temperatura pokojowa
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do nasączenia :

pól szklanki herbaty( smak dowolny)
1 łyżeczka aromatu migdałowego

(Biszkopt możemy nasączyć alkoholem np.amaretto)

Krem:

600 ml kremówki 36 %
1 puszka mleczka kokosowego
2 białe czekolady ,każda po 100 g
serek mascarpone
100 g wiórek kokosowych

do dekoracji:

wiórki kokosowe
płatki migdałów
kilka kulek -Raffaelo

Przygotowanie:

Najlepiej na kilka dni przed robieniem tortu schłodzić w lodowce mleczko kokosowe i śmietankę.

Biszkopt:

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia,boków nie smarujemy. Mają pozostać suche.

Jajka wbijamy do miski ,oddzielając żółtka od białek. Mąki i proszek przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli,  pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier .

Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka,nie przerywając ubijania. Gdy już uzyskamy piękną żółtą ,puszystą masę wyłączamy mikser i używając drewnianej łyżki dodajemy  powolutku mąki z proszkiem i mieszamy ruchem od dołu , tak aby masa została puszysta.

Wylewamy masę do formy i pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez ok 30 min w 170-180 st ( góra-dół)- najlepiej sprawdzić po ok 20 min stan biszkoptu wykałaczką.

Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.

Krem:

Kremówkę wlewamy do garnka, z puszki z mleczka kokosowego odlewamy wodę ( jej nie potrzebujemy) a twardą masę dodajemy do śmietanki. Zagotowujemy ,najlepiej ciągle mieszając aby nie przypalić. Ściągamy z gazu i wrzucamy czekoladę, po kilku minutach mieszamy.

Studzimy krem i schładzamy do następnego dnia w lodówce.

Na drugi dzień do gęstego kremu dodajemy  mascarpone,miksujemy aż się serek połączy z kremem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy.

Pora na przełożenie tortu:)

Każdy blat przed nałożeniem kremu nasączamy herbatą  z aromatem migdałowym bądź alkoholem.

Krem dzielimy sobie tak aby nam wystarczyło na pierwszy i drugi blat ( po równo). Na trzeci zostawiamy tylko tyle kremu  aby posmarować  nim wierzch i boki tortu.

Całość obsypujemy wiórkami i płatkami migdałów. Dekorujemy pralinkami.

Smacznego

2 komentarze: