Tort okazał się strzałem w dziesiątkę! Nie za słodki a bardzo kokosowy :)
Składniki na biszkopt:
6 jaj-temperatura pokojowa
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia :
pól szklanki herbaty( smak dowolny)
1 łyżeczka aromatu migdałowego
(Biszkopt możemy nasączyć alkoholem np.amaretto)
Krem:
600 ml kremówki 36 %
1 puszka mleczka kokosowego
2 białe czekolady ,każda po 100 g
serek mascarpone
100 g wiórek kokosowych
do dekoracji:
wiórki kokosowe
płatki migdałów
kilka kulek -Raffaelo
Przygotowanie:
Najlepiej na kilka dni przed robieniem tortu schłodzić w lodowce mleczko kokosowe i śmietankę.
Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia,boków nie smarujemy. Mają pozostać suche.
Jajka wbijamy do miski ,oddzielając żółtka od białek. Mąki i proszek przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier .
Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka,nie przerywając ubijania. Gdy już uzyskamy piękną żółtą ,puszystą masę wyłączamy mikser i używając drewnianej łyżki dodajemy powolutku mąki z proszkiem i mieszamy ruchem od dołu , tak aby masa została puszysta.
Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 30 min w 170-180 st ( góra-dół)- najlepiej sprawdzić po ok 20 min stan biszkoptu wykałaczką.
Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
Krem:
Kremówkę wlewamy do garnka, z puszki z mleczka kokosowego odlewamy wodę ( jej nie potrzebujemy) a twardą masę dodajemy do śmietanki. Zagotowujemy ,najlepiej ciągle mieszając aby nie przypalić. Ściągamy z gazu i wrzucamy czekoladę, po kilku minutach mieszamy.
Studzimy krem i schładzamy do następnego dnia w lodówce.
Na drugi dzień do gęstego kremu dodajemy mascarpone,miksujemy aż się serek połączy z kremem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy.
Pora na przełożenie tortu:)
Każdy blat przed nałożeniem kremu nasączamy herbatą z aromatem migdałowym bądź alkoholem.
Krem dzielimy sobie tak aby nam wystarczyło na pierwszy i drugi blat ( po równo). Na trzeci zostawiamy tylko tyle kremu aby posmarować nim wierzch i boki tortu.
Całość obsypujemy wiórkami i płatkami migdałów. Dekorujemy pralinkami.
Smacznego
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale :)
dziękuję bardzo:)
Usuń