środa

Rurki z bitą śmietaną

Od dawna za mną chodziło zrobienie takich rurek ,ale nie miałam foremek;(Teraz już mam! :)Z cała pewnością mogę stwierdzić ze będę  do nich często wracała! 
Ciasto bardzo ładnie się wyrabia a później wałkuje i nawija na foremki.
Są kruche i pyszne...





Składniki :

 250 gr maki
3 łyżki jogurtu naturalnego
20 gr masła
szczypta soli

Do dekoracji :
500 ml kremówki 36 %

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Wstawić zawinięte w folie spożywczą do lodówki na 1 godzinę. Po czym rozwałkować ciasto bardzo cienko na grubość ok 2 mm. Pociąć na długie paski o szerokości 2 cm. Owijać foremki do rurek wysmarowane tłuszczem( zaczynamy od strony najwęższej do szerszej)  każdą rurkę obtoczyć w cukrze. Poukładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 15 min w 180 st.

Po wystudzeniu rurek  nabić je  ubitą kremówką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz