Od dawna za mną chodziło zrobienie takich rurek ,ale
nie miałam foremek;(Teraz już mam! :)Z
cała pewnością mogę stwierdzić ze będę do
nich często wracała!
Ciasto bardzo ładnie się wyrabia a później wałkuje i nawija na foremki.
Są kruche i pyszne...
Ciasto bardzo ładnie się wyrabia a później wałkuje i nawija na foremki.
Są kruche i pyszne...
Składniki :
250 gr maki
3 łyżki jogurtu naturalnego
20 gr masła
szczypta soli
Do dekoracji :
500 ml kremówki 36 %
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Wstawić zawinięte w folie spożywczą do lodówki na 1 godzinę. Po czym rozwałkować ciasto bardzo cienko na grubość ok 2 mm. Pociąć na długie paski o szerokości 2 cm. Owijać foremki do rurek wysmarowane tłuszczem( zaczynamy od strony najwęższej do szerszej) każdą rurkę obtoczyć w cukrze. Poukładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 15 min w 180 st.
Po wystudzeniu rurek nabić je ubitą kremówką.
Smacznego
250 gr maki
3 łyżki jogurtu naturalnego
20 gr masła
szczypta soli
Do dekoracji :
500 ml kremówki 36 %
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Wstawić zawinięte w folie spożywczą do lodówki na 1 godzinę. Po czym rozwałkować ciasto bardzo cienko na grubość ok 2 mm. Pociąć na długie paski o szerokości 2 cm. Owijać foremki do rurek wysmarowane tłuszczem( zaczynamy od strony najwęższej do szerszej) każdą rurkę obtoczyć w cukrze. Poukładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 15 min w 180 st.
Po wystudzeniu rurek nabić je ubitą kremówką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz