Zrobiłam je już jakiś czas temu . Przeglądałam zdjęcia w aparacie i ooo... co ja mam?? Shreka!
Fajne zielone ciacho.Idealne na przyjecie urodzinowe dla dzieci i nie tylko :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka ( temperatura pokojowa)
250 g cukru
100 g maki ziemniaczanej
100 g maki przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek gorącej wody
Maki i proszek wymieszać,przesiać. Jajka wbić do miski i ubijać. Wlać gorąca wodę chwilę miksować i dodać cukier. Ubijać aż masa zgęstnieje. Wtedy wymieszać ja delikatnie ale dokładnie z przesianą maka i proszkiem.
Dno formy (25x36) wyłożyć papierem do pieczenia ,równomiernie wylać na ciasto biszkoptowe i piec w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu w tem. 180 st. przez ok 30 min( do suchego patyczka)
Zielony budyń
1 duży zielony sok
3 budynie śmietankowe
2 op.ciastek typu delicje
Budynie wymieszać z sokiem i podgrzewać ciągle mieszając aż uzyskamy budyń.
Tak przygotowany budyń wykładamy na wystudzony biszkopt. Na budyniu układamy ciastka w odstępach ok 2 cm. Wszystko schładzamy.
Masa śmietankowa
0,5 litra kremówki 36 %
1 łyżeczka cukru
2 galaretki zielone
1 szklanka wody
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Czekamy aż zacznie się "ścinać"
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno po czym delikatnie wlewamy łyżka po łyżce tężejąca galaretkę.
Na sam koniec przygotowujemy dwie galaretki zielone wg przepisu na opakowaniu.
Ja je rozpuściłam w 900 ml wrzątku,tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto.
Schodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Smacznego
Cudne :) Dla dzieci idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) Moja córka była zachwycona tym ciastem mimo że jeszcze malutka jest:) Wie co dobre:)
OdpowiedzUsuń