Świetny pomysł na Imprezę :) u mnie sprawdził się w 100 % goście byli zachwyceni aż szkoda było zjeść:)
Składniki :
pusta butelka po wodzie mineralnej 1,5 l
3 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
słoik z mix em warzyw ( marchew,kukurydza,groszek)
żelatyna spożywcza wieprzowa na 2 litry wywaru
plaster wędliny
2 goździki
5 ziarnek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól,pieprz
3 marchewki starte na grubych oczkach tarki
opcjonalnie jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie :
do garnka wlewam ok 2,5 l wody. Ćwiartki obieram ze skóry ,myję. Marchew i pietruszkę obieram i wkładam wszytko do wody wraz z liśćmi laurowymi i trzema ziarenkami ziela angielskiego i tak gotuje wszytko ok godziny.W sezonie letnim do wywaru dodaję z dwa liście świeżego lubczyku.W tym czasie przygotowuję butelkę po wodzie tzn, odcinam dno butelki.
Gdy już mam wywar gotowy wyławiam ćwiartki i obieram dokładnie z mięsa ."Rosół" przecedzam na sicie aby pozbyć się warzyw i ewentualnych szumowin doprawiam solą i pieprzem , wsypuję do już czystego płynu żelatynę ,mieszam i dostawiam.
Do butelki wkładam w kolejno troszkę groszku,marchewki,kukurydzy ,mięsa. Czynność powtarzam do zapełnienia butli, wlewam delikatnie galaretę i schładzam w pozycji pionowej (korkiem w dól).
Gdy już galaretka stężeje, przecinam wzdłuż butelkę i delikatnie wyciągam "prosiaczka" kładę na starta na grubych oczkach marchew, z plastra szynki wycinam ,uszy,nos i ogon. Miejsce na uszy nacinam i wkładam szynkę, nos mocje za pomocą dwóch goździków natomiast oczy to ziele angielskie.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz