środa

Rolada "Żyrafa " z bita śmietana i truskawkami

Gdy po raz pierwszy znalazłam przepis na "żyrafę " pomyślałam...hmmmm...możne być dobra!
I taka jest! ba jest bardzo dobra,więc gdy tylko widzę truskawki od razu ją piekę.
Próbowałam z bananami i brzoskwiniami ale to nie moje smaki,najlepsza z truskawkami jeśli chodzi o mnie i moją rodzinę...



Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
3/4 szkl mąki
80 ml wody
45 ml oleju
3 łyżki kakao
600 ml śmietany 36 %
2 śmietan fixy
ok 300 gram truskawek ( im więcej będzie lepsza)


Przygotowanie :

Żółtka ubijam z 3 łyżkami cukru. Dodaję mąkę, wodę, olej.miksuję do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijam na sztywną pianę. Przekładam do ciasta i mieszam drewnianą łyżką.

Blachę tą od piekarnika  smaruję  tłuszczem i kładę na nią papier do pieczenia, 6 łyżek ciasta przekładam do szprycy cukierniczej, nakładam kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja to robiłam na oko:)). Wkładam na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 st. Wyjmuję chwilkę czekam aż wystygnie. 

W tym czasie do pozostałego ciasta dodaję kakao, mieszam.. Wylewam ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. 
Delikatnie rozprowadzam ciasto aby nie zepsuć wzoru. Piekę w 180st 12-15 min. 

I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę, położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytam za papier i szybkim ruchem kładę na stole na uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmuję papier tak żeby nie zerwać wzoru  i znów przykrywam papierem  odwracam tak aby wzór był pod spodem. Roluje, i odkładam do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę z śmietan fixem ubijam na sztywno. 
Ciasto rozwijam, smaruję bitą śmietaną Układam wzdłuż obrane z szypułek połówki truskawek i delikatnie ale dość ciasno zwijam.

 Roladę owijam papierem do pieczenia i wkładam na  2 godzinki do lodówki

2 komentarze: