piątek

Kalafior zapiekany mięsem mielonym z pieczonymi ziemniakami

Z tego przepisu jetem wyjątkowo dumna:) W 2014 roku wysłałam przepis do gazety z przepisami kulinarnymi i został on opublikowany!! Ależ to była radość....

Kalafior jest pyszny,a ziemniaki mają świetny smak dzięki temu ze boczek się  wytopi i nada im świetny aromat ...



Składniki :
 1 średniej wielkości kalafior
500 gram mięsa mielonego w moim przypadku z było z indyka
8 plastrów boczku wędzonego
pęczek kopru
sól,pieprz

Przygotowanie:

Pieczone ziemniaki przygotowuję wg tego przepisu, z tym ze piekę  je razem z kalafiorem na blaszce.

Kalafior podgotowuję ok 20 min. Osuszam ręcznikiem papierowym i odkładam  na blachę na której będzie  pieczony.
Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem następnie obkładam nim kalafior.
Na mięso układam plastry boczku tak aby pokryć całą powierzchnię kalafiora.
Zapiekam wraz z ziemniakami  w 180 st ok 1 godziny na złoty kolor.Gdy już kalafior i ziemniaki są upieczone obsypuję danie koperkiem.

SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Ciekawe danie, będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję publikacji:) Robiłam podobny,ale bez ziemniaczków, rzeczywiście dzięki boczkowi muszą mieć wyjątkowo pyszny smak. Następnym razem wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję publikacji:) Robiłam podobny,ale bez ziemniaczków, rzeczywiście dzięki boczkowi muszą mieć wyjątkowo pyszny smak. Następnym razem wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń