Z tego przepisu jetem wyjątkowo dumna:) W 2014 roku wysłałam przepis do gazety z przepisami kulinarnymi i został on opublikowany!! Ależ to była radość....
Kalafior jest pyszny,a ziemniaki mają świetny smak dzięki temu ze boczek się wytopi i nada im świetny aromat ...
Składniki :
1 średniej wielkości kalafior
500 gram mięsa mielonego w moim przypadku z było z indyka
8 plastrów boczku wędzonego
pęczek kopru
sól,pieprz
Przygotowanie:
Pieczone ziemniaki przygotowuję wg tego przepisu, z tym ze piekę je razem z kalafiorem na blaszce.
Kalafior podgotowuję ok 20 min. Osuszam ręcznikiem papierowym i odkładam na blachę na której będzie pieczony.
Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem następnie obkładam nim kalafior.
Na mięso układam plastry boczku tak aby pokryć całą powierzchnię kalafiora.
Zapiekam wraz z ziemniakami w 180 st ok 1 godziny na złoty kolor.Gdy już kalafior i ziemniaki są upieczone obsypuję danie koperkiem.
SMACZNEGO
Ciekawe danie, będę musiała kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji:) Robiłam podobny,ale bez ziemniaczków, rzeczywiście dzięki boczkowi muszą mieć wyjątkowo pyszny smak. Następnym razem wypróbuję!
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji:) Robiłam podobny,ale bez ziemniaczków, rzeczywiście dzięki boczkowi muszą mieć wyjątkowo pyszny smak. Następnym razem wypróbuję!
OdpowiedzUsuń