Pyszny i syty obiad :) Gulasz zrobiłam z piersi kurczaka ponieważ mięso jest soczyste i kruche a przede wszystkim chude. Takie lubimy najbardziej :)
Składniki :
2 piersi z kurczaka
1 śmietana 18 % (200 ml)
1 duża cebula
500 ml bulionu warzywnego
sol,pieprz, papryka w proszku łagodna
olej do smażenia( 3 łyżki)
Dekoracja - 2 łyżki śmietany ,posiekany koperek
Przygotowanie :
Placki ziemniaczane zrobiłam wg tego przepisu ,z tym że upiekłam 5 dużych sztuk ( jeden placek na całą powierzchnie patelni)
Piersi pokroić w kostkę , cebulę w pióra . Podsmażyć cebulę aby się zrumieniła dodać pokrojone piersi z kurczaka .Całość podsmażyć ok 10 min co jakiś czas mieszając żeby nie przypalić mięsa ani cebuli. W miedzy czasie doprawić całość solą ,pieprzem i papryką. Gdy mięso mamy podsmażone zalewamy bulionem i dusimy ok.20 minut. Po upływie czasu dodajemy śmietanę ,mieszamy aż uzyskamy sos.Doprawiamy gulasz.
Na talerzu rozkładamy jeden placek i na jego połowę powierzchni nakładamy gulasz ( ilość wg upodobań) i nakrywamy go drugą połową.
Ja podaję placka udekorowanego kleksem śmietany i obsypuję posiekanym koperkiem.
Smacznego...
Nigdy nie robiłam placka po węgiersku ze śmietanowym sosem, a chyba muszę spróbować (:
OdpowiedzUsuń