wtorek

Placek po węgiersku z mięsem drobiowym

Pyszny i syty obiad :) Gulasz zrobiłam z piersi kurczaka ponieważ mięso jest soczyste i kruche a przede wszystkim chude. Takie lubimy najbardziej :)



Składniki :

2 piersi z  kurczaka
1 śmietana 18 % (200 ml)
1 duża cebula
500 ml bulionu warzywnego
sol,pieprz, papryka w proszku łagodna
olej do smażenia( 3 łyżki)

Dekoracja - 2 łyżki śmietany ,posiekany koperek


Przygotowanie :


Placki  ziemniaczane zrobiłam wg tego przepisu  ,z tym że upiekłam 5 dużych sztuk ( jeden placek na całą powierzchnie patelni)

Piersi  pokroić w kostkę , cebulę w pióra . Podsmażyć cebulę aby się zrumieniła dodać pokrojone piersi z kurczaka .Całość podsmażyć ok 10 min co jakiś czas mieszając żeby nie przypalić mięsa ani cebuli. W miedzy czasie doprawić całość  solą ,pieprzem i papryką. Gdy mięso mamy podsmażone zalewamy bulionem  i dusimy  ok.20 minut. Po upływie czasu dodajemy śmietanę ,mieszamy aż uzyskamy sos.Doprawiamy gulasz.

Na talerzu rozkładamy jeden placek i na jego połowę powierzchni nakładamy gulasz ( ilość wg upodobań) i nakrywamy go drugą połową.

Ja podaję placka udekorowanego kleksem  śmietany i obsypuję posiekanym koperkiem.

Smacznego...

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam placka po węgiersku ze śmietanowym sosem, a chyba muszę spróbować (:

    OdpowiedzUsuń