Składniki :
1 duży słoik pieczarek marynowanych
3 średnie marchewki
4 ziemniaki
3 jajka
4 ogórki marynowane
100 g sera żółtego
majonez
pietruszka
koperek
sól,pieprz
Przygotowanie :
Marchewkę,ziemniaki,jajka gotuję. Marchewkę, jajka kroję w kostkę ,Ogórki , ser żółty,trę na tarce ona dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę.Koperek i pietruszkę siekam. Majonez doprawiam solą.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wykładam folią spożywczą. Układam warstwami:
pieczarki główkami do dołu,
koperek i pietruszka,
marchewka,sól,pieprz, dociskam,smaruję cienko majonezem,
ziemniaki,sól,pieprz,dociskam,smaruję cienko majonezem,
ogórki dociskam,smaruję majonezem,
jajka, sól, pieprz,dociskam,smaruję cienko majonezem,
ser żółty,dociskam,smaruję cienko majonezem
Całość przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wykładam na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągam obręcz tortownicy, ściągam delikatnie folię.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz