Tort ten upiekłam na urodziny mojego męża jako niespodziankę z której mam nadzieję się ucieszył...
Tort składa się z trzech blatów czekoladowych przełożonych dżemem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym. No i oczywiście udekorowany:)
Składniki na biszkopty
6 jajek w temperaturze pokojowej
20 gr cukru
1,5 łyżki mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie czekoladowe
Mąkę ,proszek do pieczenia i budynie przesiewamy na sicie.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ,pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier ,ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo),ubijamy aż żółtka sie połączą z białkami. Przesianą mąkę z proszkiem i budynie delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto przelewamy na tortownicę o średnicy ok 24 cm ,wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w tem 170 stopni do " suchego patyczka" Biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
Masa śmietankowa:
750 ml kremówki 36 %
serek mascarpone
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu ,na to krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem i na niego nakładamy sam krem śmietankowy. Drugi blat smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem . Przykrywamy trzecim blatem. W tym momencie pozostałym kremem wysmarowujemy cały tort. Wierzch i boki.
Dekoracja:
Paczka podłużnych biszkoptów
truskawki
czekolada
( u mnie kilka plasterków cytryny)
wstążka
Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy wg uznania:)
Smacznego
Fantastyczny ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńFantastyczny ☺
OdpowiedzUsuńPiękny tort, mąż z pewnością był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Wyglądał na szczęśliwego;)
Usuń