wtorek

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym " Niespodzianka"

Tort ten upiekłam na urodziny mojego męża jako niespodziankę  z której mam nadzieję się ucieszył...

Tort składa się z trzech blatów czekoladowych przełożonych  dżemem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym. No i oczywiście udekorowany:)



Składniki na biszkopty

6 jajek w temperaturze pokojowej
20 gr cukru
1,5 łyżki mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie czekoladowe

Mąkę ,proszek do pieczenia i budynie przesiewamy na sicie.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ,pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier ,ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo),ubijamy aż żółtka sie połączą z białkami. Przesianą mąkę z proszkiem i budynie delikatnie łączymy z ciastem.

Ciasto przelewamy na tortownicę o średnicy ok  24 cm ,wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w tem 170 stopni do " suchego patyczka" Biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.

Masa  śmietankowa:

750 ml kremówki 36 %
serek mascarpone
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu ,na to krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem i na niego nakładamy sam krem śmietankowy. Drugi blat smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem . Przykrywamy trzecim blatem. W tym momencie pozostałym kremem wysmarowujemy cały tort. Wierzch i boki.

Dekoracja:

Paczka podłużnych biszkoptów
truskawki
czekolada
( u mnie kilka plasterków  cytryny)
wstążka


Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy wg uznania:)

Smacznego

5 komentarzy: