Serniki to wypiek który bardzo lubimy w domu. Ale niekoniecznie takie smakowe ,najlepsze tradycyjne białe na kruchym spodzie. Jednak, dla odmiany zachciało mi się zrobić ten sernik z kajmakiem czyli korówkowy. Przyznaję że jest bardzo dobry, i na stałe zagości w mojej rodzinie:)
Pyszny ,słodki w sam raz dla smakoszy cukierków krówek :)
Składniki na spód:
2 szkl maki pszennej
150 g masła- zimnego
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu - użyłam dwu krotne mielonego
1 puszka kajmaku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Dekoracja:
Orzechy włoskie ( ewentualnie płatki migdałów)
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach ( u mnie prostokątna 24 x 24 cm) można użyć tortownicy,im mniejsza forma tym sernik będzie wyższy. Wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na spod mieszamy, wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.
Schładzamy w lodówce 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Gdy mamy już schłodzone ciasto wykładamy nim spod formy i podpiekamy ok 20 min.
W między czasie do miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej,z tym że z puszki z kajmakiem odkładamy 3 łyżki którymi posmarujemy wierzch ciasta.
Połączone składniki miksujemy przez chwilę aż się wszystko połączy, nie za długo bo nam sernik za bardzo wyrośnie a potem opadnie.
Gotową masę serową wylewamy na przestudzony spód i pieczemy w temperaturze 140 st C, przez 1 godzinę i 15 minut. ( Może być gotowy szybciej a nawet chwilkę później,najlepiej kontrolować sernik. Pod koniec pieczenia delikatnie poruszyć blaszką. Jeżeli sernik jest sztywny to jest gotowy jeśli jeszcze się " trzęsie" zostawiamy jeszcze chwilkę w piecu)
Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony polewamy pozostałą masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Całość chłodzimy najlepiej przez noc. Drugiego dnia jest najlepszy:)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz