poniedziałek

Kruche ciasteczka w kształcie pieczarek

Długo mnie tutaj nie było,ale cóż....czasem tak bywa że człowiek ma wiele innych spraw na głowie:)

Na dobry pączek tygodnia proponuję ciasteczka. Baardzo kruche za sprawą mąki ziemniaczanej, jest jej dużo ! Ogólne wrażenie robią bardzo fajne ,szczególnie wizualne:) Do złudzenia przypominają pieczarki. Ja uważam ze są dobre aby komuś na dłuższą chwilę buzię zakleić;) hehe...

Następnym razem postanowiłam że zrobię je z większej ilości mąki pszennej a nie ziemniaczanej bo jednak uważam ze dość mocno jest  wyczuwalna. Ale niema co narzekać ,ciasteczka są dobre.



Składniki na ok 21 sztuk:

2 szkl maki ziemniaczanej
3 czubate łyżki maki tortowej
150 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu migdałowego

dodatkowo:

ciemne kakao
pusta butelka( użyłam po wodzie mineralnej 1,5 l)


Przygotowanie:

Obie maki przesiewamy wraz z sodą. Masło ucieramy z cukrem. Następnie wbijamy jajko. Miksujemy aż do połączenia składników,masa będzie gładka.

Do masy dodajemy mąki wraz sodą i aromatem migdałowym. Ciasto wyrabiamy już ręcznie,aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.

Z gotowego ciasta formujemy małe kuli,wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy mamy juz kuleczki uformowane ,szyjkę butelki ( oczywiście bez nakrętki) maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w każdą kulkę. Tak aby powstały kapelusze z korzonkami.




"Pieczarki" pieczemy w nagrzanym piekarniuku ,180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz