Idealny czas na pieczenie pierniczków, pierników i ciasteczek na Święta:) Serdecznie polecam moje ciastka maślane! Są naprawdę kruche i pyyyszne!!
Ciastka robi się w maszynce do mies ze specjalną wkładką do ciasteczek...Jeżeli jednak nie dysponujemy taka maszynką możemy śmiało rozwałkować ciasto ,podsypując lekko mąką. I wykrawać w dowolnym kształcie wzory.
Maślane ciasteczka robię także w ciągu roku nie tylko na święta. Polecam wypróbować:)
Składniki :
280 gr cukru pudru
500 gr maki pszennej tortowej
500 gr mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka miękkiej margaryny
1 kostka miękkiego masła
2 łyżeczki cukru w wanilią lub jeden cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie ciasto. Do momentu aż będzie lśniące i gładkie.Formujemy kulkę.
Gotowe ciasto na czas pracy najlepiej przykryć czystą ścierką.
Po kawałku wkładamy do maszynki i robimy ciasteczka.
W przypadku wycinania ciasteczek foremką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm lub odrobinę cieniej ( to już zależy od nas samych tak naprawdę jaką grubość chcemy uzyskać, Grunt żeby nie za cienko bo ciastka są bardzo kruche i się połamią)
Ciastka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st przez ok 20 min. do lekkiego ze złocenia.
Wystudzone ciastka dekorujemy dowolnie...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz