Przepis znaleziony w sieci. Chyba z rok się do niego przymierzałam:) W zeszłym roku na urodzinki dziecka już był plan na " Ptasie mleczko" ale jakoś zmieniłam plany...
Nadszedł dzień próby ! I nie żałuję! Ciasto jest pyszne. Biszkopt puszysty a masa jak chmurka! Wspaniałe po prostu !
Składniki na biszkopt:
5 jaj
2 budynie czekoladowe bez cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml kremówki 30 %
8 małych serków twarogowych typu " Danonki" ( ja użyłam serków Miami z biedronki)
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka gorącej wody
Polewa :
300 gr czekolady mlecznej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski oddzielając białka od żółtek. Mąkę, budyń i proszek przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku ,stopniowo! Ciągle ubijając.
Do gotowej"piany" delikatnie ,wsypujemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Delikatnie za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki mieszamy ruchami od spodu do góry. Tak aby połączyć wszystkie składniki a jednocześnie nie stracić puszystości masy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej ( tylko dno !) papierem do pieczenia blaszki. Wyrównujemy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st bez termoobiegu piekarnika i w tej temperaturze pieczemy biszkopt przez ok 20 min. Do suchego patyczka.
Upieczony studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i czekamy aż zaczną tężeć.
Ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukry i serki. ,powolutku wlewamy galaretkę. Cały czas ubijamy aż uzyskamy gęstą masę.
Gotową przelewamy na wystudzony biszkopt, wyrównujemy wierzch . Całość chłodzimy.
W miedzy czasie robimy polewę. Rozpuszczając czekoladę w jogurcie. Polewamy ciasto.
Chłodzimy najlepiej cała noc.
Smacznego :)
/ Galaretka rozpuszczona w tak malej ilości wody bardzo szybko tężeje. Gdy by się zdarzyło że nam się zrobi już galareta to należy pod grzać ją do ponownego rozpuszczenia:) lekko przestudzić aby ciepłej nie nalewać do ubitej kremówki/
Prosze podac wymiary blaszki w ktorej piekl sie biszkopt.
OdpowiedzUsuń36 x 26
OdpowiedzUsuń